Misiunea de parinte este adeseori plina de obstacole, necunoscute, indoieli ori deziluzii.
Cum sa fii un parinte pregatit pentru copiii tai? Cum sa cunosti cele mai potrivite raspunsuri la intrebarile lor, cum sa iti adaptezi emotiile si afectivitatea in functie de varsta lor, de evenimentele care au loc in viata familiala si de personalitatile copiilor?
Frati si surori, copii mici sau mari, mamici si tatici, cu totii implicati in proiectul familial si in tesatura societatii moderne.
Medici pediatrici si psihologi renumiti vin in fata voastra, cu zeci de ani de experienta si sfaturi competente multiple, o adevarata comoara de informatii practice pentru parinti de toate varstele. Parenting constient.
“A fi mama, misiune imposibila?” de Maryse Vaillant
Precum se stie, nu devii mama doar aducand pe lume un copil. Aventura maternala este uimitoare, riscanta si plina de responsabilitati. Este nevoie de timp, de rabdare, iubire, putere, pentru ca anxietatea, indoiala, vinovatia, sentimentul esecului si altele asemenea sa fie depasite si, astfel, implinirea maternitatii sa fie deplina.
Psihologul clinician Maryse Vaillant, pe baza bogatei sale experiente profesionale, a numeroase marturii si confesiuni, pune in lumina constrangerile, hotararile conflictuale si impasurile ce stau pe fagasul maternitatii.
Cateva dintre temele dezbatute in carte
Cum te influenteaza bebelusul; Copilul inteligent sau precoce; Copiii din visele mamelor, copiii din viata reala; Mamele distante; Mamele toxice; Copilul altuia; Mame de adolescenti; Problematica adoptiei; Recompunerea familiala.
Cine este autorul?
Maryse Vaillant a fost psiholog si scriitoare franceza. A scris numeroase lucrari pe tema adolescentei, violentei, a familiei, despre nevoia de a ierta in cuplu, dar si in relatiile parinti – copii. VEZI AICI CARTEA
“Tata si copilul” de Dr. Jacky Israel
Manual de utilizare pentru tati
Adevaratul rol al tatalui este definit, analizat si pus in valoare in aceasta carte, aflat in binomul copil-mama, pas cu pas si in diferite etape de dezvoltare a copilului. De la sarcina la adolescenta, de la bolile neinsemnate la problemele de cuplu.
Astfel, tatal devine un veritabil actor familial, care, trebuie sa se adapteze nevoilor copiilor dar sis a isi inteleaga partenera, mama celor mici (pentru a fi un partener pe care ea sa se poata baza). A fi tata nu este, asadar, un rol deloc simplu de asumat.
Cateva dintre temele dezbatute in carte
Cum sa actionati asupra bebelusului prin intermediul mamei; Dificultatile intampinate de tata; sexualitatea cuplului inainte de nastere; A fi langa mama, atunci cand trebuie; Efectul linistitor al tatalui asupra mamei; Depresia post-partum; Valorizarea copilului; Divergentele dintre tata si mama; Cand tatal trebuie sa se puna sub semnul intrebarii; Mandatul transgenerational: “Cand te faci mare, o sa fii…”; Pedepsele corporale; Atitudinea negativa; Impartirea copiilor; Delegarea completa a responsabilitatilor; Mamele comanda, tatii se supun; Modul in care este ingrijit copilul; Sexualitatea infantila; Amnezia infantila; Revolta adolescentului; Alimentatia; Limbajul corpului; Dependenta de televizor, de calculator si de jocurile video; Tata de gemeni; In caz de divort, cum isi pastreaza tatal locul?; Obstacolele in calea paternitatii; Adoptia; Copilul fara tata.
Cine este autorul?
Jacky Israel este medic pediatru, neonatolog si tata a doi copii. De mai bine de 20 de ani, el analizeaza rolul paternitatii si ofera consiliere tatilor din ultimele generatii. Jacky Israel este preocupat inclusiv de pozitia tatilor ca urmare a separarii familiei sau in familiile recompuse. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Frati si surori sau iubire si rivalitate” de Marcel Rufo si Christine Schilte
Explicatiile unui pedopsihiatru
O carte complexa, cu informatii multiple, profesioniste si la obiect, care raspund numeroaselor intrebari ale parintilor, in diferite etape de viata ale copiilor. Framantarile si problemele sunt nenumarate si totusi aceleasi pentru parinti, indiferent pe ca parte a globului locuiesc.
Pentru ca atunci cand decid sa aiba mai multi copii, aproape toti parintii sunt convinsi ca vor sti sa ii iubeasca pe toti la fel, fara niciun fel de diferenta si fara preferinte. Au certitudinea – dand dovada de naivitate si in ciuda experientelor personale – ca intre frati si surori armonia este de la sine inteleasa: sentimentul de apartenenta la aceeasi familie ar trebui sa fie mai presus de micile rivalitati cotidiene si uneori pasagere sau a geloziilor fara nicio baza reala. Ori realitatea este departe de a corespunde acestei imagini idilice.
Cartea cuprinde mai multe studii de caz, avand la baza pacientii copii ai autorului si intreaga problematica a familiilor acestora. Astfel, copiii si parintii primesc raspunsurile si ajutorul potrivit din partea specialistului in psihologie pediatrica, astfel incat parintii sa nu fie decuranjati daca vor sa aiba mai multi copii, ci, dimpotriva, pregatiti pentru dificultatile cu care se pot confrunta. Experienta de clinician a autorului, care lucreaza cu copii, i-a permis sa propuna o conceptie deschisa asupra fraternitatii, bazata mai intai de toate pe experientele impartasite, nu pe ideea de a avea acelasi sange.
Cateva dintre temele dezbatute in carte
Cum sa-ti gasesti locul in familie?; Cum se manifesta fascinanta relatie dintre gemeni?; Cat de dificil este sa ai un frate sau o sora cu un handicap?; Care sunt toate consecintele statutului de copil adoptat?; Care sunt dificultatile pe care le intampina o familie recompusa?; O diferenta de varsta sanatoasa; Prins intre cel mare si cel mic; Elogiul geloziei; O competitie pe cinstite; Afinitati reale sau inchipuite; Visul de a fi singur la parinti; Adolescenti complici; Handicapul contureaza diferentele; decesul copilului bolnav; Frati vitregi, surori vitrege.
Cine este autorul?
Marcel Rufo este un neuropsihiatru si pediatru francez, sef de clinica la Facultatea de Medicina din Marisilia, doctor in medicina si profesor universitar. A scris mai multe carti pe teme legate de pedopsihiatrie. CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.