Acasă Parenting Parenting constient Care sunt cele mai importante mesaje de transmis copilului tau. Ce spun...

Care sunt cele mai importante mesaje de transmis copilului tau. Ce spun psihologii

98
0

Eminentul psiholog australian Andrew Fuller, profesor la Universitatea din Melbourne, pune accentul in studiile sale pe puterea parintilor de a aprinde flacara geniului in copii, astfel incat ei sa isi descopere intregul potential.

Pentru ca, afirma el, toti copiii se nasc inteligenti si curiosi – cu o capacitate de intelegere si un geniu interior mai mari decat isi imagineaza parintii.

Fiecare copil are o inclinatie innascuta spre curiozitate, creativitate si gandire laterala, care formeaza baza geniului. In acest context, parintii au un rol inspirational si pot activa talentele naturale ale propriilor copii.

Vrei sa stii cum sa stimulezi potentialul copilului tau? Trebuie sa stii la ce se pricepe si sa-i pui in valoare acele puncte tari. Pentru asta, specialistul in educatie ii sfatuieste pe parinti sa realizeze o harta a inteligentei copilului lor, care se bazeaza pe inteligenta numerelor, inteligenta verbala, logica, vizuala, tehnologica, corporala, naturalista, muzicala, sociala si intrapersonala. Aceasta schema, denumita “harta inteligentei tip pizza”, este una a punctelor forte, in care parintii e bine sa aiba anumite actiuni si atitudini potrivite cu segmentele fiecarei varste dintre 2 si 18 ani.

Cum crestem capacitatea de concentrare a copiilor? Ce tip de jocuri fizice, mentale, creative sunt necesare? Care sunt tiparele de gandire obligatorii pentru parinti pentru a-i ajuta pe copii sa gandeasca?

Psihologul Andrew Fuller are o serie de metode educative utile pentru parinti, precum:

  • pentru a starni curiozitatea, metoda parintilor este aceasta: “Vezi, gandeste, pune-ti intrebari”. Pe scurt, parintii aleg o fotografie sau o pictura si il intreaba pe copil: Ce vezi? Ce crezi ca se intampla? Ce te surprinde?
  • pentru formularea ipotezelor si folosirea indiciilor, metoda este: “Apropie-te”. I se arata un mic fragment al unei imagini si copilul este intrebat: Ce vezi sau ce observi? Ce crezi ca se intampla? Apoi i se dezvalui treptat imaginea si se repeta intrebarile.
  • pentru a-l ajuta sa-si dezvolte gandirea cu privire la un subiect, metoda parintilor este: “Gandeste, combina, exploreaza” si are aceste intrebari: Ce crezi ca stii despre acesta? Ce intrebari iti vin in minte legate de acest subiect? Ce ti se pare ciudat? Cum am putea cerceta aceste lucruri care te nedumiresc?
  • o alta tema eficace pentru parinti este: “Adevarat? Fals? Poate?”, in care i se prezinta copilului o tema cu trei variante (de exemplu, “Cainii pot avea purici. Cainele meu are purici?”) si el trebuie sa aleaga una dintre ele.

Specialistul australian in educatie parentala le dezvaluie parintilor o serie de metode foarte practice si utile (schite, jocuri, harti, activitati etc) prin care acestia pot accesa caile de deschidere a genialitatii copiilor. Astfel, incurajand curiozitatea naturala a copilului, parintii pot contribui la dezvoltarea abilitatilor si experientelor care permit sa apara geniul.

El ii incurajeaza pe parinti sa recunoasca in copilul lor calitatile care prezic ca ar putea fi un geniu: creativitatea, motivatia, determinarea, imaginatia si dorinta de a continua sa faca greseli. In acest fel, parintii pot fi cei mai importanti profesori pentru copilul lor.

Schimbarea tiparelor de gandire ale parintilor ii ajuta pe copii sa stie sa-si planifice activitatile, sa ia decizii bune, sa isi organizeze informatiile, sa isi construiasca o mentalitate pozitiva etc.

De asemenea, parintii care vor pune in practica ideile prezentate in cartea scrisa de renumitul psiholog Andrew Fuller, “Dezvolta talentele naturale ale copilului tau”, vor fi diferiti de ceilalti, deoarece copiii lor nu vor mai fi victimele ecranelor. Iar copiii vor fi astfel mai increzatori si mai fericiti.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.