Acasă Psihologie Psihologia vietii Cum pot tinerii cu sindrom Down sa aiba curajul, forta si ambitia...

Cum pot tinerii cu sindrom Down sa aiba curajul, forta si ambitia de a fi performanti

36
0

Pentru tinerii cu sindrom Down si mai ales pentru parintii si familiile lor o carte terapeutica este oricand binevenita si folositoare.

Insa, atunci cand lucrarea este o poveste despre viata, rupta din realitatea traita de un tanar de 21 de ani, cu sindrom Down, care a intrat in istorie ca fiind prima persoana cu sindrom Down ce a terminat un triatlon IRONMAN® pe distanta completa, aceasta carte devine obligatorie de citit si de aplicat.

Pentru a afla cum pot tinerii cu sindrom Down sa aiba curajul, forta si ambitia de a fi performanti.

Este o carte fermecatoare nu pentru ca este o poveste emotionanta pana la lacrimi despre parinti si sacrificiile pe care sunt dispusi acestia sa le faca din dragoste pentru copiii lor. Ci pentru ca acest volum, in primul rand, afli o poveste extrem de pozitiva despre acele momente in care lucrurile imposibile devin posibile; despre speranta si incredere, despre forta care se ascunde de multe ori in cele mai neajutorate fiinte si despre minunile cotidiene care ne dau elanul necesar pentru a spera si a visa tot mai mult.

“Cu 1% mai bun”

de Chris Nikic, Don Yaeger si Nik Nikic

Cum mi-am atins potentialul maxim si cum o poti face si tu

Acest copil, pe nume Chris, nu numai ca nu se va dovedi neajutorat si lipsit de orice sansa la independenta, asa cum sunt percepute de obicei persoanele cu Down, ci va demonstra familiei sale, prietenilor de familie, tuturor celor care il cunosc si unei lumi intregi pana la urma, ca intr-o fiinta atat de fragila se afla suficienta energie cat sa mute muntii din loc. Pentru ca el reuseste sa termine Triatlonul Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida, in 16 ore, 46 de minute si 9 secunde, la varsta de 20 de ani, bifand astfel o performanta pe care nu o mai atinsese nicio persoana cu sindrom Down pana in acel moment.

Te intrebi de unde a avut curajul, forta si ambitia de atinge o asemenea performanta? Ei bine, pentru el lucrurile au fost cat se poate de simple: marele lui vis a fost sa traiasca o viata normala, asemenea mie si tie, de a fi independent, de a se casatori si de a-si imparti viata cu persoana iubita. Iar marele lui vis s-a implinit!

„Chris Nikic este un exemplu viu pentru oricine isi doreste sa surmonteze un handicap, de orice natura. El ne daruieste lectii de viata pretioase, prin perseverenta si daruire. Ca mama de gemeni cu sindrom Down, stiu foarte bine cat efort a fost depus de catre parintii si terapeutii lui Chris.”

Cristina Balan, mama de gemeni cu sindrom Down si castigatoarea concursului Vocea Romaniei

Familia din carte este una obisnuita, dar cu un destin aparte. Iar sindromul Down nu este singura suferinta a lui Chris. El s-a nascut si cu DSV (defect septal ventricular), o afectiune grava la inima din cauza careia bebelusul a trebuit operat pe cord deschis la doar cinci luni. In timpul operatiei, chirurgul avea sa constate ca de fapt bebelusul avea doua defecte septale ventriculare, nu unul, ceea ce insemna ca primele cinci luni de viata ale lui Chris fusesera o adevarata lupta pentru supravietuire.

In urma acestei operatii, doctorii observa ca sansele ca inima lui Chris sa bata vreodata singura sunt nule si decid sa-i implanteze bebelusului un stimulator cardiac permanent. In ajunul acestei noi operatii, Patty, mama lui Chris, insista sa i se mai faca un test micutului pentru a fi siguri ca este nevoie de aceasta interventie, test in urma caruia se constata ca inima lui Chris functioneaza perfect. Parintii considera ca acesta este un semn divin si inteleg ca Chris urma sa aiba parte de un destin cu totul aparte.

Observam astfel cum toate planurile pe care Nik si le facuse ca tata in legatura cu viitorul sau fiu se naruie intr-o clipa, fiind inlocuite cu tristete si deznadejde. Observam apoi, cum, incet, incet, lucrurile incep sa reintre in normal, cum Chris se integreaza in familie si cum ceea ce fusese initial o drama de proportii se transforma intr-o normalitate care le furnizeaza satisfactii foarte neasteptate.

Pe scurt, o poveste captivanta, care se citeste pe nerasuflate. Cititorul rade, plange, se bucura, sufera alaturi de Nikic. Si, cel mai important lucru, invata. Sa mediteze o clipa la modul in care sunt percepute persoanele cu sindrom Down de societate – acele persoane care nu pot sa faca tot felul de lucruri – si la cat de dificil este sa fii parintele unui astfel de copil, stiind ca nu il vei putea ajuta niciodata sa isi intinda aripile sa zboare.

Chris intelege, gratie tatalui sau, ca isi va putea realiza toate visurile daca va reusi sa termine un triatlon IRONMAN si, daca ulterior va deveni speaker motivational. Observam cum Chris da dovada de o ambitie extraordinara si de o vointa de fier pregatindu-se timp de 11 luni alaturi de echipa lui pentru a participa la triatlonul olimpic care consta in trei probe dupa cum urmeaza: o proba de natatie de 1,5 kilometri, o proba de ciclism de 40 de kilometri si o proba de alergare de 10 kilometri.

Iar participarea si finalizarea cu bine a acestei competitii, a insemnat pentru Chris sansa la o noua viata, sansa de a crede mai mult in el, de a avea incredere ca isi poate indeplini orice vis si ca poate spera la mai mult de la viata lui.

Finalizarea cu bine a competitiei IRONMAN a insemnat pentru Chris castigarea unui loc in Cartea Recordurilor Guinness in 2021 (dupa ce a inotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180,2 km si a alergat 42,1 km in cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida), dar si a titlului de Campion Ambasador din partea Special Olympics. In plus, Special Olympics i-a mai facut o surpriza, incluzand un triatlon la editia din 2022 a campionatului Special Olympics din Statele Unite, la care Chris si echipa sa erau primii invitati sa participe.

Alaturi de tatal sau, Nik Nikic (unul dintre autorii cartii), a dezvoltat Provocarea „cu 1% mai bun” care l-a ajutat sa-si pastreze motivatia in timpul antrenamentelor. In prezent, Chris Nikic este unul dintre laureatii premiului EPSY din 2021, castigand Premiul Jimmy V pentru Perseverenta. El este totodata si Ambasador Campion al fundatiei Special Olympics.

Asadar, draga cititorule, vei gasi o serie de lectii foarte practice pentru dobandirea mentalitatii „cu 1% mai bun”. Si tu poti obtine performanta la care visezi cu conditia sa aplici metoda „cu 1% mai bun”. Ce zici? Faci o incercare? In anexa cartii vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a aplica cu succes metoda „cu 1 % mai bun”. Mult succes in orice iti doresti! CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.