Acasă Parenting Parenting constient Cum sa gestionezi corect comportamentul copiilor. Sfaturile specialistilor in educatie/psihologie/psihiatrie

Cum sa gestionezi corect comportamentul copiilor. Sfaturile specialistilor in educatie/psihologie/psihiatrie

60
0

Optimizarea comunicarii parinte-copil si construirea de relatii durabile si sanatoase cu proprii copii presupune cunoasterea fina a universului emotional al acestora, dar, mai ales, detinerea unor metode si instrumente clare de dialoguri si atitudini absolut calauzitoare pentru parinti.

Cum sa gestionezi corect comportamentul copiilor? Ce spun specialistii internationali in educatie si psihologie/psihiatrie?

Sunt intrebarile-cheie pentru majoritatea parintilor, care au nevoie, in societatea informationala in care traim cu totii, de o noua intelegere a dezvoltarii copilului, de sfaturi si solutii moderne de crestere si educatie a copiilor.

“Copiii nostri, frumosi si sanatosi” de Aletha Solter

Cum sa te vindeci prin joc, rasete si lacrimi

O lucrare deosebit de valoroasa prin bogatia de informatii, sfaturi si solutii oferite parintilor din partea reputatului psiholog elvetian Aletha Solter. Cartea este mult mai mult decat un ghid pentru parinti, este o comoara de nepretuit pentru parintii cu copii de varste mici (2-8 ani) datorita multitudinii de probleme ale copilariei la care are solutii certe de rezolvare pe plan psihologic.

Astfel, intr-un limbaj specializat dar, totodata, extrem de simplu pentru parinti, autoarea ii invata sa devina parinti atenti si plini de compasiune, care cauta sa inteleaga nevoia si emotia in spatele comportamentului propriilor copii, oferindu-le astfel ceea ce au nevoie pentru a fi fericiti si a creste sanatos.

Cum va ajuta cartea?

Din paginile acestei carti veti afla cum sa gasiti alternative eficiente si sanatoase la pedeapsa si violenta, cum sa raspundeti unui acces de furie sau cum sa va ajutati copilul sa depaseasca frica si anxietatea si sa faca fata durerii si pierderii, sa coopereze si sa se inteleaga cu fratii si ceilalti copii. Si un lucru foarte important, veti afla cum sa aveti grija de voi, dragi parinti!

O parte dintre temele abordate:  Ce se intampla daca are un acces de furie in public?; Cum pot sa‑mi ajut copiii sa‑si depaseasca fricile?; Este bine sa expunem copiii mici la violenta?; Cum pot raspunde la intrebarile copilului meu despre moarte?; Cum ii pot oferi copilului meu informatii despre sexualitate?; Care este efectul televiziunii asupra copiilor mici?; Cum pot face sa obtin ajutorul copilului in gospodarie?; Ce pot face in privinta problemelor legate de ora de culcare si somnul de dupa‑amiaza?; Cum as putea sa‑mi pregatesc copilul pentru venirea pe lume a unui nou copil?; De ce se bat fratii intre ei si ce se poate face?; Cum imi pot ajuta copilul sa invete sa se inteleaga cu prietenii?; Ce pot sa fac cand copilul meu a fost abuzat sexual?; Cum sa‑mi imbunatatesc relatia cu copilul meu adoptiv?; Cum sunt copiii afectati de certurile dintre parinti?; Ce se intampla cand copilul meu se foloseste de hrana pentru a‑si reprima sentimentele?; Cum imi pot pregati copilul pentru vizita la dentist?; Cum procedez cand copilul meu este hiperactiv? etc.

Cine este autorul?

Dr. Aletha Solter, psiholog american de origine elvetiana, este fondatoarea Institutului Aware Parenting (www.awareparenting.com) si se bucura de recunoastere internationala ca expert in parentaj, teoria atasamentului, psihologia traumei si disciplina nonpunitiva. A studiat cu dr. Jean Piaget la Geneva, in Elvetia, unde si-a obtinut masteratul in biologie umana, si, ulterior, si-a sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea din California. Cartile sale au fost traduse in numeroase limbi. CLICK AICI PENTRU CARTE

“Parentaj sensibil si inteligent” de Daniel J. Siegel si Mary Hartzell

Sa ne intelegem mai profund pe noi insine ca sa putem creste copii fericiti

O carte complexa, bogata din punct de vedere informativ si educativ, despre cresterea si educarea copiilor. O lucrare cu adresabilitate maxima pentru parinti, care pune accentul pe legatura si comunicarea de ordin emotional intre parinte si copil. O carte ce trebuie citita de toti parintii!

Citind aceasta carte, ca parinte, descoperi informatii fascinante, printre care si teza potrivit careia, pe masura ce te intelegi si intri in legatura cu tine insuti, poti relationa mai bine cu propriul copil! In aceasta carte, autoarea ii incurajeaza pe cititori la un dialog empatic cu sine si cu propriii copii. O abordare inedita a universului emotional al copiilor, din persepctiva cresterii si educarii corecte si sanatoase.

Cum va ajuta cartea?

Daca te temi ca esti condamnat, ca parinte, sa repeti greselile propriilor parinti, ar trebui sa citesti un exemplar din aceasta carte! Aceasta lucrare te va ajuta sa intelegi ca nu este niciodata prea tarziu sa-ti vindeci vechile rani si sa te reeduci pe tine insuti.

De asemenea, cartea arata parintilor cum sa inteleaga si sa integreze experientele din propria copilarie intr-un stil de crestere si educare a copiilor care promoveaza comunicarea sanatoasa, atasamentul semnificativ si increderea.

O parte dintre temele abordate: A cultiva relatii si intelegere de sine; Disponibilitatea de a invata pe tot parcursul vietii; Flexibilitatea raspunsului ; Mindsight;  A trai in bucurie;  Nu mai plange!;  Forme ale memoriei; Gasirea solutiei; Cum percepem realitatea: alcatuirea povestilor vietilor noastre; Cum simtim: emotiile din lumea noastra interioara si interpersonala; Comunicarea emotionala; Comunicarea integratoare; Comunicarea intre emisferele cerebrale; Deschiderea canalelor de comunicare; Cum ne atasam – Relatiile dintre copii si parinti; Atasamentul, mostenirea genetica si dezvoltarea; Cum sa dam coerenta vietilor noastre: atasamentul la adulti; Cum isi inteleg parintii viata; Rezolvarea traumelor si pierderilor; Ruptura care stabileste limite; Rupturile toxice;  Furie parentala la magazinul de jucarii; Gandurile; Sentimentele; Senzatiile; Perceptiile; Amintirile; Credintele; Atitudinile; Intentiile; Dialogurile reflexive; Cultivarea compasiunii; Reflectii etc.

Cine sunt autorii?

Dr. Daniel J. Siegel este un renumit specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi universitati si director executiv al centrului educational Mindsight Institute. Este un pionier al domeniului de studiu numit neurobiologie interpersonala (The Developing Mind, 1999), un domeniu multidisciplinar la care contribuie stiințe precum: psihologia, antropologia, biologia, stiintele cognitive, psihopatologia, psihiatria, neurobiologia, lingvistica, matematica, fizica, teoria sistemelor si altele.

Sub umbrela neurobiologiei interpersonale, Daniel Siegel a promovat conceptul de „mindsight” (oglindirea mintii), o noua abordare – bazata pe mindfulness – in sanatatea mintala, care are ca idee centrala „integrarea” atat la nivel intrapsihic, cat si interpersonal. in plan psihologic, dar si al bazei neurobiologice. Este unul dintre putinii psihiatrii care au propus o definitie comprehensiva a mintii (Mindsight, 2010).

Mary Hartzell, M. Ed, si-a luat doctoratul in educația copiilor mici si psihologie la UCLA si este specialista in dezvoltarea copilului si educator parental. Ea a predat copiilor, parinților si profesorilor timp de peste treizeci de ani si este directorul unei foarte respectate scoli pregatitoare din Santa Monica, California. Cursurile ei de educatie parentala si seriile de CD-uri dedicate relațiilor parinte-copil au ameliorat vietile copiilor si ale familiilor acestora timp de zeci de ani. CLICK AICI PENTRU CARTE

“Jocul atasamentului”de Aletha Solter

Rezolvarea problemelor de comportament ale copilului prin joaca, ras si conectare

O carte pe care o veti indragi din prima clipa si o veti citi cu sufletul la gura. Mai ales voi, dragi mamici, care cautati noi solutii de abordare a disciplinei copiilor. Daca va simtiti neajutorate, nerabdatoare sau furioase cand va confruntati cu purtarea copilului dumneavoastra si v-ati saturat de luptele de putere, atunci aceasta este cartea pe care trebuie sa o cititi in perioada urmatoare!

Cum va ajuta cartea?

Este extrem de utila pentru a rezolva problemele de disciplina ale copiilor de la nastere pana la varsta de doisprezece ani, fara sa fiti nevoiti sa recurgeti la pedepse ori la recompense. Acest volum depaseste abordarea conflictelor obisnuite si se adreseaza emotiilor de substrat, care reprezinta, de fapt, cauza comportamentului dificil.

De asemenea, aceasta perspectiva jucausa si revolutionara asupra cresterii copiilor va ajuta:

  • sa obtineti cooperarea copilului fara lupte de putere.
  • sa reduceti rivalitatea dintre frati si sa diminuati comportamentul agresiv.
  • sa rezolvati problema temelor pentru acasa si a orei de culcare.
  • sa va sprijiniti copiii sa isi depaseasca fricile.
  • sa consolidati relatia parinte-copil.
  • sa aduceti bucurie si rasete in caminul vostru.

Cateva dintre aspectele majore analizate, cu solutii pentru fiecare in parte:

  • Obtinerea cooperarii; Impunerea unor limite; Antrenamentul la olita; Folosirea cuvintelor „urate”; Furie si agresivitate; Rivalitatea dintre frati; Minciuna, trisarea si furtul; Temele pentru acasa; Ora de culcare;
  • Nasterile traumatice; Nasterea unui frate sau a unei surori; Divortul parintilor; Dezastre naturale si terorism; Boli, accidente si spitalizare;
  • Trauma de separare; Stresul scolar; Fobii si anxietati; Pregatirea pentru evenimente dificile; Furia parentala; Ce este Aware Parenting?.

Cine este autorul?

Dr. Aletha Solter, psiholog american de origine elvetiana, este fondatoarea Institutului Aware Parenting (www.awareparenting.com) si se bucura de recunoastere internationala ca expert in parentaj, teoria atasamentului, psihologia traumei si disciplina nonpunitiva. A studiat cu dr. Jean Piaget la Geneva, in Elvetia, unde si-a obtinut masteratul in biologie umana, si, ulterior, si-a sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea din California. Cartile sale au fost traduse in numeroase limbi. GASESTI AICI CARTEA

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.