Cum ar trebui sa ne comportam atunci cand cineva sufera?
Ce cuvinte ar trebui sa ii adresam, ce cuvinte ar trebui sa evitam, pentru a-i face suferinta mai usoara si a-i oferi speranta de care are nevoie pentru a merge mai increzator mai departe?
De ce esti nefericit? Din cauza ta sau a celor din jurul tau? De ce nu ai incredere in tine?
Pentru ca cei din jur cred ca tu nu esti indeajuns de bun sau pentru ca tu crezi asta?
De ce ai nevoie de aprobarea celor din jur pentru tot ce faci, ce gandesti, ce decizi? E din vina ta sau poate ca tu esti doar victima acestui comportament indus tocmai de cei care ar fi trebuit sa sadeasca in tine semintele increderii?
Cum sa dormi mai bine? Cum sa-ti imbunatatesti performantele sportive si cognitive? Cum sa-ti ridici moralul?
Despre toate acestea vom discuta in acest articol. Pe scurt, cum sa iti setezi mintea si trupul pentru a fi sanatos si invingator in fata suferintei.
“Suferinta si tarie” de Katherine si Jay Wolf
Cum sa supravietuiesti in orice situatie redefinind totul
Aceasta carte este o splendida poveste despre curaj, speranta si reusita si o lectie uimitoare impotriva suferintei.
O adevarata marturie traita de un cuplu de tineri care, in urma unui eveniment tragic al sotiei (un accident vascular, la 26 de ani, care a imobilizat-o la pat, fara sa poata sa manance si sa vorbeasca), au ales sa fie invingatori si sa transforme un fatalist „totul s-a sfarsit” intr-un pozitiv „nimic nu este imposibil”.
Trauma face parte din viata. In ciuda faptului ca de la o generatie la alta devenim din ce in ce mai sensibili si mai inadaptati la suferinta ca specie, aceasta ramane o realitate a vietii pentru care trebuie sa fim mereu pregatiti. De aceea, in loc sa ne incurajam sensibilitatea si delicatetea, ar trebui din contra sa ne antrenam sa fim mai puternici.
Pentru ca numai astfel, in cazul in care vom fi nevoiti sa trecem printr-o trauma, vom putea beneficia de partile pozitive ale acestei experiente: o apreciere reinnoita pentru viata, noi posibilitati, mai multa putere personala, relatii imbunatatite si o satisfactie spirituala mai mare. Altfel, riscul este ca o trauma sa ne doboare cu totul si sa ne arunce intr-o amaraciune totala.
Viata nu reprezinta doar promisiunea unor lucruri bune care ni se vor intampla pe parcurs. Viata vine la pachet cu bune si cu rele. Cu castiguri si cu pierderi. Insa trebuie sa constientizam faptul ca chiar daca vom pierde lucruri in viata, nu vom pierde niciodata cele mai bune lucruri pe care ni le rezerva Dumnezeu.
Partea buna a unui esec este ca are puterea de ne ajuta sa facem schimbari de durata. Iar atunci cand cineva ne arata ca ne iubeste cu adevarat, chiar si atunci cand am esuat lamentabil, ajungem sa ne eliberam. De frica. De frica de esec. De frica de abandon. De minciuna ca depinde numai de noi sa ne implinim destinul sau sa ni-l distrugem.
Vei intelege ca atunci cand esti alaturi de o persoana care sufera si ii preiei o parte din suferinta ascultand-o si intelegand-o, te eliberezi tu insuti de povara propriului sine si primesti vindecare pentru ranile tale, o vindecare pe care doar astfel o poti gasi.
Pentru unii dintre noi e nevoie ca ceva rau sa se intample pentru a deveni mai buni. Asa cum, in cazul vitei de vie, un an secetos si dificil, duce la obtinerea unor struguri aparte din care iese un vin deosebit de special si de bun. Cicatricile noastre vorbesc in aceeasi masura despre suferinta noastra, dar si despre vindecarea noastra spirituala si despre trecerea de la superficialitate, la o intelegere mai profunda a sensurilor ascunse ale acestei vieti.
Aceasta carte poate reprezenta pentru tine o schimbare fundamentala de paradigma in ceea ce priveste suferinta si semnificatiile ei, si de ce nu, un nou inceput in modul de a-ti privi propria viata si incercarile prin care ai trecut.
“Zonele tale eronate” de Wayne Dyer
Invata cum sa-ti controlezi gandurile si emotiile,
ca sa-ti cladesti liber destinul
Este volumul in care autorul isi foloseste experienta acumulata ca psihoterapeut pentru a te ajuta sa iti infrunti si sa iti depasesti comportamentele distructive (zonele tale eronate) astfel incat sa preiei controlul asupra propriei tale vieti.
Este si o carte despre cum sa traiesti eficient, fara a-ti consuma inutil energia, si mai presus de toate, este o carte despre cum sa fii mai fericit si mai multumit de viata ta, scapand odata pentru totdeauna de acele comportamente care iti pun piedica in calea evolutiei.
Cine este autorul cartii?
Wayne W. Dyer (1940 – 2015) a fost doctor in psihologia de consiliere, scriitor si conferentiar pe teme de psihologie si spiritualitate, dar si un foarte apreciat speaker motivational, distins in anul 1987 cu premiul Golden Gavel. Wayne Dyer este autorul a peste 40 de carti (pentru copii, adolescenti si adulti), multe dintre acestea devenind bestselleruri la nivel international.
Aceasta carte este despre fiecare dintre noi si despre defectele pe care le avem. Si, mai cu seama, de oferirea de solutii pentru a corecta aceste defecte, astfel incat traiul nostru sa devina ceea ce ar trebui sa fie cu adevarat: o sarbatoare pe care sa o celebram in fiecare zi si nu un chin continuu
Fiecare capitol al cartii este conceput ca o sedinta de consiliere psihologica si include: explorarea dificultatii si a contextelor in care comportamentul distructiv iese la iveala, analiza comportamentului autodistructiv, intelegerea profunda a cauzelor sale si strategiile concrete pentru eliminarea ariei problematice.
Astfel, cele doua teme principale ale cartii de fata sunt: capacitatea de a face alegeri cu privire la propriile emotii; preluarea controlului asupra momentelor pe care le traiesti in prezent.
Autorul iti prezinta un set de 25 de intrebari cu ajutorul carora iti vei da seama care este capacitatea ta in momentul de fata de a alege fericirea si implinirea.
Te invit sa gasesti un raspuns la fiecare dintre aceste intrebari, dar si la multe altele, pe parcursul acestei carti minunate, care poate fi de ajutor oricarui individ, oricat de echilibrat si de cumpatat s-ar considera.
“Metoda Wim Hof” de Wim Hof
Activeaza-ti intregul potential uman
Aceasta carte iti dezvaluie o cale naturala pentru a ajunge la starea optima a corpului si a mintii tale. Pentru ca Metoda Wim Hof este despre cum sa ai mai multa energie, sa fii mai putin stresat si sa te bucuri de un sistem imunitar mai puternic, dar si despre cum sa slabesti si sa scapi de anxietate in doar zece zile, cu puterea mintii.
Pilonii acestei metode sunt: expunerea la frig, respiratia constienta si puterea de concentrare.
Folosind aceste tehnici, multi indivizi au reusit sa amelioreze simptomele debilitante ale bolii Parkinson, ale artritei reumatoide si ale sclerozei multiple, dar si sa trateze o multime de alte boli, de la Lupus si diabet, la boala Lyme. Iar explicatia este cat se poate de simpla pentru aceste vindecari: metoda Wim Hof reduce inflamatia din corp.
Cine este autorul cartii?
Wim Hof, supranumit Iceman, detine mai multe recorduri mondiale pentru anduranta si expunere la frig. Printre performantele sale notabile se numara: escaladarea Muntelui Everest echipat doar in pantaloni scurti si bocanci, alergarea descult la un semi-maraton la Cercul Arctic, alergarea la un maraton in desert fara sa bea apa si petrecerea a mai mult de 112 minute intr-un container plin cu gheata. Secretul performantelor sale iesite din comun consta intr-un antrenament care ii permite sa-si controleze respiratia, ritmul cardiac si circulatia sangelui, despre care vorbeste in aceasta carte.
Beneficiile metodei lui, acum practicata de milioane de oameni din intreaga lume, au fost confirmate de opt studii de cercetare universitare. A fost prezentat la BBC, VICE Media, Discovery Channel si in cadrul podcast-urilor Joe Rogan, Tim Ferriss si School of Greatness. Alte titluri semnate de Wim Hof sunt: Becoming the Iceman/ Cum am devenit Iceman (cu Justin Rosales) si The Way of the Iceman/ Calea lui Iceman (cu Koen De Jong).
Cu alte cuvinte, cartea aceasta iti vorbeste despre:
- Tehnici de respiratie. Care te vor ajuta sa iti schimbi structura chimica a organismului, te vor umple de energie si te vor ajuta sa te concentrezi.
- Frig. Practici sigure, controlate, fara socuri, in care se foloseste expunerea la frig pentru a-ti imbunatati sistemul cardiovascular si a-ti dezlantui puterea latenta a organismului.
- Metode de a-ti intari vointa, claritatea interioara si constientizarea senzoriala.
- Cum au redefinit in nenumarate studii cei care au practicat aceasta metoda ceea ce este posibil din punct de vedere medical.
- Sanatate. Povesti si marturii adevarate ale oamenilor care au folosit metoda pentru a invinge boli si afectiuni cronice.
- Performanta. Cum sa-ti cresti rezistenta, sa te recuperezi intr-un timp mai scurt, sa-ti optimizezi functiile cerebrale si multe altele.
- Povestea lui Wim. Urmareste calatoria personala a lui Wim care este despre descoperire, durere si triumf.
- Trezire spirituala. Respiratia, frigul si mentalitatea te pot conduce in profunzimile adevaratei tale naturi.
De asemenea, poti invata sa practici exercitiul „STROBOSCOP” pentru a-ti descoperi lumina interioara si pentru a-ti accesa eul tau nelimitat!
In plus, metoda Wim Hof de respiratie este o modalitate eficienta de a scapa de traume emotionale, de blocaje, inhibitii si temeri, ajutandu-ne astfel sa ne regasim lumina din interior.
Metoda nu se adreseaza doar sportivilor si persoanelor care prin natura meseriei pe care o practica au nevoie de un corp sanatos si puternic, capabil sa se recupereze rapid dupa boli sau accidentari. Aceasta carte deosebita este si pentru oamenii obisnuiti care isi doresc sa fie mai sanatosi si mai rezistenti atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Minunat articol, mulțumesc!