Acasă Parenting Psihologia copilului Cum sa crestem stima de sine a copiilor si sa eliminam bullying-ul

Cum sa crestem stima de sine a copiilor si sa eliminam bullying-ul

37
0

Cercetarile expertilor in psihologia copilului ne arata ca increderea in sine, cresterea stimei de sine, gandirea pozitiva, puterea autosugestiei, obtinute in cadrul familiei, sunt mai valoroase decat abilitatile dobandite prin invatare.

Pentru ca le insufla copiilor idei si modalitati de gandire diferite, pentru a deveni adulti responsabili si echilibrati.

Astfel, urmand anumite sfaturi, tehnici si povesti educative, parintii afla de la copii despre modul in care acestia se simt si cum poate fi eliminat bullying-ul. Iar copiii invata munca in echipa, cum sa isi cheltuiasca banii, sa isi gestioneze emotiile negative si sa simta bucurie si satisfactie atunci cand ii ajuta pe cei din jur sa fie fericiti. Toate acestea duc la comportamente pozitive in viata si imbunatatesc sanatatea mentala si emotionala a copiilor.

“Autobuzul Energiei pentru Copii” de Jon Gordon

O poveste despre cum sa ramai pozitiv si sa depasesti greutatile

Este cartea pe care parintii si copiii o vor parcurge impreuna, ajungand ca, la finalul calatoriei cu autobuzul, sa se cunoasca mai bine unii pe ceilalti. Parintii vor invata despre copiii lor ca si acestia au zile proaste (ca si ei de altfel) si vor descoperi cum sa ii ajute sa depaseasca mai usor aceste zile cu ajutorul lui Joy, soferita autobuzului. Copiii la randul lor, vor descoperi prin intermediul lui George, protagonistul povestii noastre, ca ei detin puterea de a-si alege atitudinile fata de ceea ce li se intampla in viata de zi cu zi.

Autobuzul Energiei nu e un autobuz ca oricare altul, e unul mai  bizar care nu merge cu benzina, ci cu ganduri si convingeri pozitive, cu zambete, ras, credinta, convingeri si recunostinta.

Veti face o calatorie in urma careia veti invata sa ganditi pozitiv si sa va comportati diferit. Regulile din Autobuzul Energiei sunt minunate!

Copiii se vor regasi in situatiile de viata prin care trece personajul principal, George. Parintii vor avea astfel ocazia sa le predea copiilor lectia despre gandirea pozitiva si sa le insufle idei precum: zilele despre care gandesti ca vor fi grozave, chiar asa vor fi, gratie puterii autosugestiei, increderea in sine e mai valoroasa decat abilitatile pe care le detin la un moment dat, implinirea dorintelor si a visurilor incepe cu increderea ca acestea se vor implini, etc

Autorul, Jon Gordon, este speaker motivational si autor de bestselleruri, cartile sale inspirand de-a lungul timpului adulti si copii din toate colturile lumii. Principiile sale au fost testate de companii din topul Fortune 500, scoli, spitale, organizatii nonprofit, numeroase echipe sportive profesioniste si amatoare dar si de copii. CLICK AICI PENTRU CARTE

“Ai umplut galetusa azi?” de Carol McCloud

Un ghid pentru fericirea cotidiana a copiilor

Aceasta carticica induiosatoare incurajeaza comportamentul pozitiv folosindu-se de conceptul unei galetuse invizibile pentru a arata copiilor cat este de usor si de satisfacator sa exprimi bunatate, apreciere si dragoste prin „umplerea galetusei”. Galetusa invizibila pe care o purtam cu totii reprezinta sanatatea noastra mentala si emotionala.

Expertii in psihologia copilului ne arata ca este un concept folositor gandul ca fiecare copil este nascut cu aceasta galetusa invizibila. Parintii si ceilalti adulti din viata celor mici au responsabilitatea sa ii hraneasca, sa ii mangaie, sa se joace cu ei si sa le cante pentru a-i putea ajuta sa creasca. Prin toate aceste gesturi cotidiene umpleti galetusa fiilor vostri!

Cum pot folosi parintii aceasta carte?

– atunci cand o cititi impreuna cu copiii vostri, ganditi-va la un model de galetusa pe care sa il prezentati. Explicati-i apoi copilului cum el va face viata mai frumoasa si cautati moduri in care cel mic poate ajuta la umplerea galetusei altor persoane;

– umplerea galetusei poate deveni un mod de a privi lucrurie si o cale usoara de a afla de la copil despre modul in care se simte. Practicand zilnic acest obicei, cei mici pot invata sa simta bucurie si satisfactie atunci cand ii ajuta pe cei din jur sa fie fericiti si in acelasi timp isi imbunatatesc sanatatea mentala si emotionala;

– atunci cand copilul actioneaza cu rautate sau cand isi bate joc de alti copii ii puteti explica cum a golit galetusa altcuiva. Bullying-ul poate fi ilustrat foarte usor cu ajutorul acestei carticele, aratand celor mici cum ii ranesc pe ceilalti copii si ii fac sa se simta tristi.

Parintii pot descrie cum oamenii care incearca sa fure din galetusa altora de obicei o au goala pe a lor. Si ca cea mai simpla metoda de a-ti umple galetusa proprie este sa dai celorlalti. Aceasta carte ii va ajuta pe micii cititori sa inteleaga mai bine faptul ca a fura din galetusa altcuiva este doar un comportament negativ, nu o eticheta permanenta, iar acest lucru nu ne ajuta la umplerea propriei galetuse, ci dimpotriva.

Autoarea, Carol McCloud, presedinta unei organizatii educationale din Michigan, preda pentru educatori, afaceri, grupuri comunitare, biserici si copii importanta activitatii de umplere a galetusei. Specialist in copilaria timpurie, Carol intelege faptul ca tiparele ce afecteaza stima de sine incep sa se formeze la o varsta frageda si ca sunt alimentate de ceilalti. VEZI AICI CARTEA

“Cele 7 obisnuinte ale copiilor fericiti” de Sean Covey

Este o carte pe care copiii o vor adora, iar parintii o vor considera extrem de utila pentru educatia copiilor lor. Iar ghidul special gandit pentru parinti, de la sfarsitul fiecarei povesti, evidentiaza chestiunile importante pe care le puteti discuta cu copiii pe marginea povestii citite, dar si micile sfaturi pe care le puteti da copiilor, astfel incat, acestia sa se descurce mai bine cand se vor intalni cu o situatie asemanatoare in viitor.

Aceasta carte contine sapte povesti, fiecare dintre ele ilustrand cate o obisnuinta care ne poate transforma copiii in unii mai fericiti decat, cu siguranta, deja sunt. Cele 7„Lectii” ne sunt predate pagina cu pagina de sapte personaje extraordinar de simpatice pe care copiii le vor indragi fara indoiala: Ursul Gub, Iepurele Topaila, Sconcsita Lili, Veveritul Sami, Veverita Sofia, Porcusorul spinos, Ghimpi Ali Vin-si-eu.

Aceasta lucrare minunata ii poate ajuta pe copii in trei feluri:

1)         Ii va ajuta sa traiasca conform principiilor: responsabilitate, planificare, respect pentru altii, munca in echipa si echilibru; 2)     Ii va echipa cu un limbaj comun pe care il pot folosi cu parintii si profesorii. Poate fi atat de util sa spui: „Trebuie sa dau prioritate prioritatilor” sau „Haideti sa gasim o solutie din care sa avem cu totii de castigat” si toata lumea sa stie exact ce inseamna; 3) Se vor identifica cu unul din cele sapte personaje memorabile. Ca rezultat, aceste povesti ii vor ajuta sa aplice cele 7 obisnuinte in propriile lor vieti.

Cele 7 povesti le vor furniza copiilor odata cu cele 7 obisnuinte necesare pentru a fi fericiti, raspunsurile la cateva intrebari pe care cu siguranta fiecare dintre ei si le pune la un moment dat:

Ce pot face atunci cand ma simt plictisit? Cum ar trebui sa reactionez cand ma enervez? Ce trebuie sa fac daca am gresit? La ce este bun un plan? Cum ar trebui sa-mi cheltuiesc banii? Ce ar trebui sa fac mai intai: temele sau sa ma joc? Care sunt responsabilitatile mele? Care sunt cele mai importante? Cum ar trebui sa pun problema daca vreau sa obtin ceva? Ce trebuie sa urmaresc? Ce inseamna sa stii sa asculti cu adevarat? Cum te simti cand ai senzatia ca nimeni nu te intelege? De ce e important sa stii sa asculti? De ce e important sa stim sa actionam in echipa? Care este punctul meu forte? Ce inseamna echilibrul si de ce este atat de important?

Autorul cartii, Sean Covey, scriitor de succes si speaker motivational, este tatal a sapte copii si autorul renumitelor volume „Cele 7 obisnuinte ale adolescentilor extraordinar de eficace”, „Cele mai importante 6 decizii pe care le vei lua vreodata” si „Viteza Increderii”. GASESTI CARTEA AICI

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.