Acasă Parenting Psihologia copilului Cum sa raspundem la intrebarile copiilor si sa le intelegem mesajele

Cum sa raspundem la intrebarile copiilor si sa le intelegem mesajele

33
0

Trebuie sa stam de vorba cu copiii? Trebuie sa raspundem la intrebarile lor? Despre ce si cum sa le vorbim? Sunt mesajele noastre receptionate? Ce anume poate bloca mesajele pe care le transmitem? Ce anume functioneaza si ce nu in lumea reala a cresterii copiilor? Sunt cateva dintre intrebarile la care trebuie sa fim atenti atunci cand ne angajam sa fim parinti responsabili si iubitori fata de copiii nostri. Intrebari care isi gasesc raspunsurile valabile in sfaturile si experienta profesionala a trei psihologi si medici psihanalisti de renume international.

“Spune-mi de ce” de Claude Halmos

O carte deosebita, care se adreseaza parintilor intr-un mod prietenos si deosebit de util. Autoarea, vorbind despre copii, despre bucuriile, necazurile, anxietatile, spernatele si fricile lor, asa cum nu a mai facut-o nimeni pana acum, reuseste sa-i emotioneze pe adultii care o asculta. Pe toti adultii. Adresandu-se copilului care salasluieste in ei. Acestui copil se adreseaza autoarea, pentru ca adultul sa-si cunoasca cu adevarat propriul copil si sa stie cele mai potrivite raspunsuri la intrebari precum:

  • Ce inseamna sa stam de vorba cu un copil?
  • Cum sa il ascultam inainte de a-i raspunde?
  • Despre ce trebuie sa-i vorbim si despre ce nu?
  • Cum ii putem explica interdictiile sau limitele?
  • Cum sa il lamurim care este locul si rolul sau in familie si in societate?

Pentru ca intrebarile celor mici sunt, intr-un fel, aceleasi de cand lumea: despre moarte, despre libertate, despre datoria de a fi ascultator, de a merge la scoala… Pe de alta parte, fiindca percep, la rândul lor, mizeria societatii si violenta ei, intrebarile pe care le pun sunt, totodata, actuale: de ce unii oameni dorm pe strada?
Cartea de fata este un instrument valoros pentru parintii care isi doresc sa afle cum sa se raporteze la proprii copii si cum sa interactioneze cu ei la nivel de discutii si explicatii, precum: Copiii si modul in care functioneaza lumea; Copiii si schimbarile care ii vor modifica viata; Copilul si regulile lumii; Copilul si tot ce are legatura cu persoana lui.

Formata la scoala lui Jacques Lacan si a lui Francoise Dolto, Claude Halmos este unul dintre cei mai reunumiti psihanalisti specializati in abandon si maltratare infantila. A lucrat mai multi ani in domeniul pedopsihiatriei si este autoarea lucrarii „Etapele constructiei copilului si rolul parintilor“ (2016). Din 1998, colaboreaza cu revista Psychologies, unde, printre altele, raspunde la intrebarile trimise la redactie de copii si adolescenti.

Copiii ne asalteaza cu intrebarile… si toate cer un raspuns. Nu este nevoie de vorbe mestesugite ca sa le raspundem, ci de a-i face pe cei mici sa simta ca sunt niste interlocutori demni de luat in seama, ceea ce constituie pentru ei un dar nepretuit. De felul in care le vorbim si le explicam diverse probleme depinde transformarea lor in niste adulti sanatosi. VEZI AICI CARTEA

“Despre copilarie cu Francoise Dolto”

O carte foarte interesanta, pe care o citesti cu sufletul la gura. Departe de a fi un text stiintific, pur teoretic, cartea este o marturie autobiografica, din care razbat libertatea si pasiunea. Scrisa de Françoise Dolto, renumita specialista in psihanaliza copilului. Teoriile si lucrarile sale au schimbat din temelii perspectivele din care adultii ii privesc pe copii.

Aceasta, la rugamintea fiicei ei, care voia „sa pastreze câteva amintiri de la mama ei cam ciudata“, trece in revista propria copilarie si tinerete. Isi reaminteste nu numai perioada de inceput a vietii, petrecuta intr-o familie cât se poate de normala, ci ne dezvaluie si o multime de anecdote savuroase, vesele sau triste, ce pot la fel de bine sa formeze sau sa distruga un copil.

De unde si vocatia sa precoce, caci inca din adolescenta spunea ca vrea sa fie „un medic care sa rezolve problemele copiilor – probleme ce nu pot fi considerate boli adevarate, fiind mai degraba legate de neintelegerile din familiile in care viata celor mici este complicata, in conditiile in care ar putea fi atât de simpla“.
Medic psihanalist (1908-1988), Françoise Dolto este una dintre figurile marcante ale miscarii psihanalitice din Franta. Pediatru de profesie, a fost pioniera psihanalizei copiilor in Franta (Psihanaliza si pediatrie). Ea a acordat o atentie deosebita rolurilor dorintei, limbajului si intersubiectivitatii, acceptand sa le impartaseasca din experienta ei educatorilor si parintilor si beneficiind de o mare notorietate in timpul vietii. CLICK AICI

“Parintii au cuvantul” de Jim Taylor

Noua mesaje esentiale de transmis copiilor

O carte exceptional de utila. Pentru ca misiunea noastra, ca parinti, este sa ne pregatim copiii pentru viitor. Cândva, aceasta sarcina era mai usoara, pentru ca societatea transmitea copiilor, direct sau indirect, mesaje benefice, in ton cu valorile promovate in familie. Iar rolul de parinte s-a complicat pe masura ce interesul public a fost detronat de calcule financiare, iar forma a luat loc fondului. Cei mici au devenit, astfel, asaltati de mesaje daunatoare.

Autorul pune accentul pe urmatoarele aspect importante in educarea celor mici, precum:

  • Mesaje explicite si mesaje discrete;
  • Reguli care stau la baza transmiterii mesajelor;
  • Mesaje complexe si mesaje contradictorii;
  • Mesaje despre cum sa isi manifeste copilul recunostinta;
  • Mesaje de iubire.

Jim Taylor este doctor in psihologie si profesor asociat al Universitatii din San Francisco. Este specializat in psihologia afacerilor, a sportului si in parenting.

Este autorul a cincisprezece carti de parenting si psihologia sportului.

Astfel, aceasta carte evidentiaza puterea – inca foarte mare – pe care parintii o au in educarea si modelarea copiilor, dar si varsta la care sadirea unor valori este cea mai eficienta.

Jim Taylor ajuta parintii sa evite transmiterea involuntara a unor mesaje negative si prezinta, in detaliu, 9 mesaje benefice care contribuie la transformarea copiilor in adulti responsabili, increzatori in sine, competenti si iubitori. CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.