Acasă Parenting Psihologia copilului Psihologia copilului. Cand copiii se exprima si parintii nu inteleg

Psihologia copilului. Cand copiii se exprima si parintii nu inteleg

40
0

„Atitudinea este lucrul acela mic care face o diferența mare” spunea Winston Churchill. Noi, ca parinti, suntem suficient de atenti la manifestarile copiilor nostri? Stim, oare, sa interpretam corect gesturile si comportamentul lor? Intelegem cu adevarat desenele, jocul sau modul lor de interactiune cu noi si cu cei din jur?

Pe scurt, cum relationam cu ei in acest nou mileniu? Acestea sunt cateva intrebari esentiale si determinante, pentru ca de atitudinea noastra depind echilibrul si dezvoltarea psihoemotionala a copiilor nostri.

“Copiii si desenele lor” de Brigitte Langevin

Interpretari psihologice

O carte practica si extrem de utila parintilor si educatorilor.  Ce reprezinta desenul unui copil? Adeseori, este o intrebare fara raspuns. Un caz concret: desenul e plin de personaje inspaimantatoare. Ce reprezinta acesta? O trauma? O petrecere de Halloween? Ii place s-o socheze pe educatoare? Copilul este fanul unei formatii de rock?

Pentru ca nu pot exprima verbal trairi, emotii, frici etc, asa cum o fac adultii, sau cel putin cred ca o fac, copiii exprima prin desen. Este o forma de comunicare importanta de care parintele ar trebui sa fie foarte constient si sa o foloseasca. Autoarea Brigitte Langevin, cercetatoare canadiana, conferentiara si autoare de renume in domeniul psihologiei copilului, vine cu o grila de interpretare psihologica a desenelor copiilor, grila prin care poti intra in lumea copilului, poti fi mai aproape de dezvoltarea sa ca intelect si afect. Un desen nu este format doar din componente formale, ci si de continut; acesta este cel pe care ar trebui sa-l analizam cu atentie pentru ca aici este personalitatea copilului, viata afectiva interioara, temelia pe care el urmeaza sa se dezvolte. Totul conteaza: culorile pe care alege sa le foloseasaca, pozitia persoanelor desenate, felul in care isi deseneaza familia si casa (doua simboluri absolut esentiale in universul sau). Fiecare desen al copilului este un autoportet.

In plus, cartea ofera grile de interpretare a desenelor prin care copiii se exprima, ajutandu-ne sa prevenim eventuale traume si sa le fim alaturi celor mici la inceput de drum. Desenele sunt adevarate simboluri, o poarta catre lumea interioara. Insa departe de a fi un dictionar arid de simboluri, ceea ce ne propune Brigitte Langevin este o metoda adaptata la complexitatea vietii de zi cu zi a copilului. CLICK AICI

„Secretul cresterii copiilor” de Doggy Dan

Ce a invatat un tatic de la cainele sau

Scrisa cu mult umor, psihologie, logica si inteligenta, aceasta carte surprinde poztiv prin amalgamul de informatii utile minutios pozitionate, pornind de la asocierea dintre parinti si proprietarii de caini. Autorul, Doggy Dan, un carismatic si renumit instructor canin, ne impartaseste cunostintele si sfaturile sale, aratandu-ne cum l-a ajutat dresajul cainilor sa fie un tata mai bun pentru copiii lui.

A fi lider in ochii propriilor copii, fara a apela la agresiune sau a starni teama, este o arta si necesita multa intelepciune si echilibru ca adult. Cum sa ramanem calmi pe timp de furtuna? In plus, “copiii sunt oglinda noastra” spune autorul.

Astfel, in acest ghid practic si accesibil, autorul ofera raspunsuri de mare folos in cresterea copiilor, la intrebari ale parintilor precum:

  • Cum sa procedez astfel incat cei mici sa ma asculte?
  • Cum sa-mi pastrez calmul in situatii tensionate?
  • Cum sa iau decizii corecte pentru binele intregii familii?

Ce inveti, ca parinte, din aceasta carte?

  • Cum sa ai grija de familia ta fara sa recurgi la teama si la agresiune.
  • Cum poti fi deopotriva calm si ferm, dar totusi sa dai dovada de corectitudine in relatiile cu cei dragi.
  • Cum sa transmiti incredere si sensibilitate.
  • Cum sa iei decizii cat mai bune tinand cont de interesul comun.

Gasesti in carte solutii, tehnici, teste si sfaturi practice, scrise intr-un limbaj foarte accesibil, deloc stiintific, cu exemple si istorioare relevante, care iti vor schimba modul in care privesti interactiunile cu proprii copii, dar si cu celelalte persoane din jurul tau. O carte care iti va schimba viata pentru totdeauna! VEZI AICI CARTEA

“Jocul copilului” de Sophie Marinopoulos

Interpretari psihologice

Un copil este un univers intreg inca din primele zile de viata. Sophie Marinopoulos a inventat o metoda pentru a-i ajuta pe parinti sa-si inteleaga mai bine copilul si sa se asigure de echilibrul si de evolutia psihoemotionala a acestuia. Cum asa? Observandu-l cum se joaca!

Jocurile motorii, cele simbolice ori cele care implica imaginatia sunt fundamentale pentru parinti si intelegerea acestor jocuri, prin prisma gesturilor, emotiilor, fricilor celor mici, este adeseori un test dificil de trecut.
Copilul se joaca cu gurita la patru luni pentru a-si dezvolta curiozitatea; la 12 luni se joaca de-a „cucu bau“ pentru a invata sa se separe de celalalt; se joaca de-a incalcarea regulilor la doi ani pentru a intelege mai bine regulile impuse de parinti; se joaca de-a v-ati ascunselea la trei ani pentru a-si invinge teama de a fi despartit de mama; se deghizeaza la patru ani pentru a-si impune personalitatea; jocurile cu roluri de la cinci ani ii vor stimula imaginatia; povestile de la sase ani ii vor dezvolta limbajul, ceea ce este absolut necesar pentru relatiile sociale; jocurile de societate de la sapte ani sunt ocazia unor confruntari cu parintii si cu ceilalti.

Parintii invata in aceasta carte cum sa relationeze corect cu bebelusiii/copiii lor in diferite imprejurari, pornind inca de la alegerea jucariei preferate de cel mic sau impuse de parinti, si continuand cu povestile cu valoare simbolica si necesara dezvoltarii psihice a copiilor.
Jocurile sugarului si ale copilului mic reprezinta baza pentru dezvoltarea sentimentului de securitate, pentru o viata emotionala echilibrata, pentru formarea deprinderilor intelectuale ce vor fi exersate in anii de scoala.

Cartea dispune de Fise speciale ajutatoare, cu exemple si cazuri concrete, cu sfaturi psihologice la obiect. Diferite, in functie de varsta copiilor (0-7 ani sau mai mult), acestea se refera la: Parinte, Dezvoltarea psihica, Semnificatia jocului, Cateva jucarii. Pe scurt, o lucrare de nota 10 pentru parinti! CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.